History

Leuven Jayhawks: het prille begin ...


Testimonial van Christian Pierre

Het moet jaren 80 geweest zijn.

De exacte data ben ik echter vergeten. Ik was toen speler bij de Leuven Ice Devils. Het team is eigenlijk ontstaan toen studenten van de KUL op regelmatige basis op een avond (ik vermoed dat het de maandagavond was) startten met ijshockey. Met de komst van een ijsbaan in studentenstad Leuven werd initiatie ijshockey aangeboden aan de KUL-studenten via de sportkaart de ze per academiejaar konden kopen op de sportdienst van de KUL (toen gevestigd op het Sportkot). In diezelfde periode startte ook de American Football activiteiten van de Leuven Lions op dezelfde wijze. De KUL-sportdienst kocht materiaal aan dat door de studenten kon worden gebruikt. Het betrof toen geen volledige uitrustingen, maar de ‘bare essentials’, zoals handschoenen, elleboog- en beenbescherming, helmen (witte van het merk Koho) en sticks.

Dat materiaal werd bewaard op de ijsbaan. Vermits ijshockey geen courante sport was voor de KUL, ging men binnen de plaatselijke ijshockeyclub op zoek naar ‘monitoren’ om de initiaties ijshockey in goede banen te leiden. De eerste ‘monitor’ was Eddy Goossens, toenmalig trainer van Ice Devils en voormalig HYC-speler. Toen Eddy na een poosje er geen interesse meer voor had, heb ik de fakkel overgenomen en heb ik meer structuur gebracht. De studenten die deelnamen, bleven komen zodat het een team werd. Vandaar ook de nood aan een naam. Ik heb hen ongeveer een seizoen blijven begeleiden. Ik weet niet meer hoe daar een einde aan kwam, maar ik vermoed dat mijn legerdienst daar voor iets tussen zat. Dat was in 1987. Ik ben echter niet zeker. Als ik mij juist herinner, speelde ik tijdens de seizoenen 1983-1984, 1984-1985, 1986-1987, 1987-1988, 1988-1989 voor Ice Devils. Daarna ging ik naar Antwerp Phantoms. Dus het moet daartussen ergens worden gesitueerd. Ik ben in Leuven terechtgekomen na een seizoen in Brussel. Voorheen speelde ik in Wilrijk waar ik ben gestart met ijshockey in 1979.

De naam ‘Jayhawks’ heb ik bedacht toen het team begon vorm te krijgen. Ik heb me daarvoor gebaseerd op het logo van de sportteams van de Universiteit van Kansas. (https://en.wikipedia.org/wiki/Kansas_Jayhawks). Zoals je merkt toont het logo veel gelijkenissen en werd het gespiegeld, en kreeg een ijshockeystick in de vleugels. Het logo werd getekend door één van de toenmalige spelers.

Waarom Jayhawks? Een vriend van mij had mij ooit eens een kaartje uit Kansas gestuurd met deze mascotte. Ik vond die wel leuk. Zoals je merkt, wordt op de sticker ook verwezen naar de KUL met een symbool uit de fysica of chemie. De meeste studenten waren van die faculteit(en). Er werd tevens reeds een ’shoulder patch’-logo voorzien: de naam in de poten.

De meerderheid van de Jayhawks waren ‘late starters’, dus niet echt goede spelers. Echter wel toffe kerels. Er was ook een blond meisje bij. Ik herinner me echter geen namen. Ik weet evenwel dat we met het team een rudimentair toernooi tussen de faculteiten hebben gespeeld en ik dacht ook gewonnen te hebben. Jammer dat ik er geen foto’s van heb.

Het digitale tijdperk meldde zich pas jaren later aan ...

Christian Pierre


Logo Kansas University

Logo Kansas University

First Jayhawks logo

First Jayhawks Logo

Actual Jayhawks logo

Actual logo